Pyöräily nykyään

Nykyään pyöräily on taas nostanut suosiotaan ilmastoystävällisenä liikkumismuotona. Myös kaupungit ympäri maailman pyrkivät panostamaan pyöräilyyn ottamalla pyöräreitit huomioon kaupunkisuunnittelussaan, ja niin Helsingissä kuin Lontoossakin on pyritty rakentamaan juuri pyöräilijöitä huomioiden läpi kaupungin kulkevia pyöräteitä tai baanoja. Yksi urbaanin liikenteen synnyttämä trendi pyöräsuunnittelussa ovat taitettavat pyörät. Taitettavia pyöriä näkyy ajoittain Suomessa, mutta ne ovat huomattavasti yleisempiä maailman metropoleissa. Taitettavat pyörät ovat siitä käteviä, että nimensä mukaisesti ne voi taittaa pieneen tilaan ja ottaa mukaan vaikkapa paikallisjunaan tai metroon, ja junamatkan jälkeen taas avata, kiertää lukot kiinni ja jatkaa matkaa joko työpaikan tai kodin suuntaan hieman nopeammin. Taitettavat pyörät pyrkivät ratkaisemaan liikenteen ongelmakohtia, sillä metropoleissa määränpäät ovat usein harmittavan kaukana toisistaan, eikä julkinen liikenne aina vastaa miljoonakaupungin kaikkien asukkaiden tarpeisiin.

Vuokrattavat kaupunkipyörät

Kaupungit kuitenkin pyrkivät tekemään kaikkensa asukkaidensa ongelmien ratkaisemiseksi, ja kuntien päättäjät ovat myös havahtuneet lainaamiskulttuurin uuteen nousuun. Niinpä vuokrattavat kaupunkipyörät ovat yleistyneet maailman metropoleissa. Vuokrattavat pyörät löytyvät useimmiten kaupunkien solmupisteistä niiden omilta telakoilta. Pyörän voi vuokrata useimmiten joko puhelimen applikaatiolla tai käyttämällä luottokorttia. Nämä pyörät eivät kuitenkaan ole aina olleet kaikkien mieleen, vaan niitä on kritisoitu esimerkiksi kalliista hinnasta, tai siitä, että kaupunkipyörien kustannuksia pyritään kattamaan erilaisin sponsorisopimuksin. Helsingissä kaupunkipyörät tunnetaan myös nimellä Alepa-pyörät, sillä niiden sponsori on päivittäistavarakauppa Alepa. Britanniassa Lontoon pyöriä sponsoroi ensin Barclay -pankki. Tämä herätti närää ja arvostelua siitä, kuinka hanketta tukenut kaupungin tuolloinen pormestari Boris Johnson toi liian kapitastiseksi mielletyn pankin mukaan asiaan, jonka miellettiin edustavan yleistä sosiaalista hyvää. Pyörien saaga kuitenkin jatkui, kun Barclaysin sponsorisopimus loppui, ja pyörät saivat uuden ulkomuodon ja värin uuden sponsorin saapuessa näyttämölle. Tuo uusi sponsori oli toinen pankki, nimeltään Santander. Pyörät vaihtoivat väriään sinisestä punaiseksi ja nimeään Barclay -pyörästä Santander -pyöräksi. Tästä johtuen Lontoon kaupunkipyöriä mieluummin kutsutaan nimellä Boris Bike, pyörähankkeen isän mukaan.

Sähköpyörät

Sähköpyörät eivät ole vielä oikein lyöneet itseään läpi, mutta maailmalla on paljon paikkoja, joissa sähköpyörät ovat arkipäivää. Jos turisti vierailee vaikkapa Kiinan metropoleissa, törmää väistämättä sähköpyörään. Tämä saattaa olla jopa kirjaimellinen tapahtuma, sillä sähköpyörä on hiljainen ja äärimmäisen nopea. Tottumaton ja varomaton kulkija ei osaa tarkkailla ympäristöään samalla tavalla kuin sähköpyöriin jo tottunut, joten onnettomuuden vaara on todellinen. Sähköpyörä on kuitenkin varmasti myös osa suomalaista tulevaisuutta, sillä suomalainen polkupyörän valmistaja Helkama on jo tuonut markkinoille laajat sähköpyörien valikoimat. Suurin osa sähköpyöristä on hybridipyöriä, eli niillä voi sekä polkea tavalliseen tapaan, että saada apua akun sähkövoimasta.