Suomalainen maantiepyöräily

Suomessa maantiepyöräily ei ehkäpä osin pitkien talvien takia ole saanut samanlaista harrastajien suosiota, kuin vaikkapa Italiassa tai Kolumbiassa. Vaikka harrastajamäärä on pieni, on jokaisella suomalaisen yliopiston oppilaskunnalla oma pyöräilyyn keskittyvä harrastusjärjestönsä, ja suuremmissa kaupungeissa useimmiten on myös olemassa useitakin innokkaiden harrastajien seuroja. Esimerkiksi Helsingin yliopistossa toimii hauskasti nimetty pyöräilyseura Prologi, kun taas Jyväskylästä löytyy JYPS, lyhenne Jyväskylän Pyöräilyseurasta. Pyöräilyharrastajien lehti on Fillari, jonka internetfoorumille asianharrastajat tulevat vaihtamaan ajatuksiaan pyöräilyn maailmasta.

Harvoin Yleisradion iltauutisten urheiluosio jaksaa muistaa edes suurimpia pyöräilyn kansainvälisiä kilpailuja, ja Suomessa ammattilaisten maantiepyöräilyä tuleekin seurata maksulliselta kanavalta, jolta kuitenkin onnekkaasti löytyy mahdollisuus suomenkieliseen asiantuntevaan selostukseen. Vaikka pyöräilyä ei ole Suomessa arvostettu samalla tavalla kuin vaikkapa jääkiekkoa tai jalkapalloa, myös Suomesta on ponnistanut joitakin ammattilaispyöräilijöitä vuosien mittaan. Suomella on ollut neljä miespuolista ammattilaispyöräilyn korkeimmalla, eli World Tour -tasolla, kilpaillutta ammattilaispyöräilijää: Joona Laukka, Kjell Carlström, Jussi Veikkanen ja Jaakko Hänninen.

Muistettavia saavutuksia

Joona Laukka on osallistunut kaikkiin kolmeen suureen pyöräkilpailuun apuajajana. Hän on ajanut läpi Ranskan, Italian ja Espanjan Tour de Francessa, Giro d’Italiassa ja Vuelta Espanjassa. Kuitenkaan näissä suurissa kilpailuissa hän ei onnistunut saavuttamaan etappivoittoja, mutta koska kilpailut ovat niin raastavia, on maaliin asti ajaminen on voitto jo itsessään. Kjell Carlströmin suurimmat pyöräilysaavukset ovat maineikkaan yhden päivän kisan Pariisi-Nizzan voittaminen, sekä raastavan Tour de Francen etapin toiseksi sijoittuminen. Jussi Veikkanen niin ikään osallistui kaikkiin kolmeen suureen ympäriajoon eri vaiheissa uraansa, ja hänen suurin saavutuksensa on mäkikuninkaan punapilkkuisen paidan saavuttaminen vuoden 2009 Ranskan ympäriajossa. Jaakko Hänninen on voittanut maantiepyöräilyn MM-kisojen alle 23-vuotiaiden sarjassa pronssia vuonna 2017, ja samana vuonna hän on voittanut hopeaa SM-tasolla sekä maantiepyöräilyssä että cyclocross -pyöräilykilpailussa.

Naisten ammattilaispyöräilyn kirkkain suomalainen tähti on tällä hetkellä Lotta Lepistö. Hän on voittanut muun muassa MM-kilpailujen pronssimitalin vuonna 2016, ja lisäksi useita eri naisten maantiepyöräilyn kilpailuja vuonna 2017. Hänen menestyksensä on vähitellen tuonut myös naisten ammattilaispyöräilyn suuremman yleisön tietoisuuteen.