Oman pyörän sähkölaitteet

Ihan tavallista polkupyörää on ollut mahdollista tuunata ja parannella mielensä mukaan jo vaikka kuinka kauan – halusit sitten persoonallisen kellon, vähän mukavamman istuimen tai lisää tilaa tavaroiden kuljettamiseen, erilaisista polkupyöräliikkeistä löytyy takuulla jokin ratkaisu. Nykyään pyöräilijät haluavat myös hieman enemmän elektroniikkaa pyöräänsä. Tämä johtuu siitä, että sähköpyörät ovat tulleet yhä näkyvämmäksi osaksi katukuvaa. Aikaisemmin niillä ajoivat lähinnä vanhukset, joilla ei ollut enää ajokorttia, mutta nykyään ihan kenet vain voi nähdä ajavan sähköpyörällä ja niistä toivotaan työmatkaliikenteen uusinta trendiä.

Tavalliseen pyörään on myös mahdollista saada erilaisia sähköisiä lisätarvikkeita, vaikka itse pyörä ei sähköllä liikkuisikaan. Nämä laitteet helpottavat kulkemista ja tuovat ajoon myös omanlaista mukavuutta. Myös ajoturvallisuus on huomioitu uusissa laitteissa.

Laitteet mukana

Pyöräilyssä voi hyödyntää älypuhelinta melko samalla tavalla kuin vaikkapa autoillessa. Puhelimen kautta voi suunnitella reittiä ja tarvittaessa navigoida tuntemattomien alueiden läpi tehokkaasti. Pyörän ohjaustankoon on saatavilla erilaisia telineitä, joihin puhelimen saa kiinni turvallisesti. Kaiken varalta kannattaa kuitenkin käyttää panssarilasia ja suojata puhelimen kulmat, sillä ne ovat yleensä ne heikoimmat kohdat.

Älypuhelimella voi myös kätevästi ohjata pyörän lisälaitteita. Mikäli sinulla on suuntavalot pyörässäsi, kannattaa selvittää, voitko vilkuttaa niillä jonkin kännykkäsovelluksen kautta siten, että sinun ei tarvitse enää kurottaa kädelläsi ja näin vaarantaa tasapainoasi tai pelätä törmäileväsi vastaantulevan liikenteen kanssa.

Älypuhelimien lisälaitteita sekä itse älypuhelimia kannattaa etsiä mresellin verkkokaupasta. Käytettyjen Apple-laitteiden hinnat ovat edulliset, valikoima laaja ja toimitus mutkatonta. Verkkokauppa myös huolehtii siitä, että sen myymät kolmansien osapuolten laitteet eivät käytöllään vahingoita omaa älylaitettasi.

Älypuhelimen akku tietysti kuluu, mikäli käytät sitä ajon aikana, jolloin kannattaa hankkia varavirtalähde ja siihen jokin pussi, joka kiinnittyy pyörän tankoon. Näin saat virtaa myös siinä tilanteessa, että olet vielä tien päällä ja kotiin on melkoisesti matkaa. Monia vara-akkuja voi ladata myös aurinkovoimalla, mikä helpottaa matkantekoa varsinkin kesällä.

Vanhan pyörän sähköistys

Jos et halua luopua vanhasta pyörästäsi, ei tarvitse olla huolissaan. Sen voi nimittäin sähköistää, eli tavalliseen pyörään asennetaan sähkömoottori ja muut tarvittavat laitteet, jonka jälkeen se toimii kuten uutena ostettu sähköpyörä. Näin sinun ei tarvitse luopua mahdollisista muista jo pyörällesi tehdyistä päivityksistä ja mukavuuksista.

Polkupyörän sähköistyksen tekee polkupyörän huoltoliike, ja suurin osa sellaisista liikkeistä, jotka huoltavat sähköpyöriä, osaavat myös asentaa tarvittavat laitteet vanhaan pyörääsi, vaikkei sitä niinkään missään mainostettaisi.

Verrattuna uuteen sähköpyörään vanhan pyörän sähköistys on huomattavasti edullisempaa, sillä itse polkupyörää ei silloin tarvitse ostaa. Hintaan vaikuttavat se, kuinka tehokkaan moottorin haluat ja kuinka pitkän takuun saat työlle. Moottorin tehokkuus määrittää lähinnä sen, kuinka pitkälle pyörällä pääsee yhdellä latauksella. Lain mukaan pyörä ei saa kulkea yli 25 km/h nopeudella sähkön avustamana. Virallista nopeusrajoitusta ei siis ole, mutta tuskinpa kukaan meistä pystyy noin lujaa polkemaan.