Aina välillä nostetaan esille maita, joissa pyöräily on ihmisten ensisijainen tapa mennä töihin tai liikkua noin ylipäänsä. Esimerkiksi hollantilaiset ja tanskalaiset ovat kovia pyöräilemään ja näissä maissa on päivittäin jopa polkupyöräruuhkia. Mutta mikä on tilanne Suomessa? Täälläkin polkupyörä on ensisijainen kulkupeli – mutta usein vain kaupungissa asuvalle nuorelle aikuiselle tai eläkeläiselle. Kokopäivätöissä olevat turvautuvat usein omaan autoon tai julkisiin kulkuneuvoihin.
Kun vertaa Suomea Alankomaihin tai Tanskaan, tulee myös muistaa, että nämä kaksi ovat pinta-alaltaan melko pieniä maita, joissa maa on erittäin tasaista. Suomessa sen sijaan mäkiä on enemmän, mikä saattaa pelottaa osan potentiaalisista pyöräilijöistä käyttämään autoa – eihän sitä nyt haluaisi hikoilla itseään aivan läpimäräksi ennen töihin pääsyä. Pyöräilystä pidetään kuitenkin monenlaisia blogeja, eli pyöräily kiinnostaa kyllä suomalaisia. Kerrommekin tässä artikkelissa hieman lisää sähköpyöräilyn eduista ja siitä, miksi sähköpyörän hankkimista kannattaa harkita.
Sähköpyörällä matka taittuu helpommin
Viime vuosikymmenen loppua kohden on yhä enenevässä määrin alettu puhua liikenteen sähköistymisestä. Aiemmin tämä keskustelu kattoi vain sähköautot, mutta onneksi liikenne on alettu nähdä entistä monipuolisempana kokonaisuutena. Varsinkin sähköpyörät ovat herättäneet mielenkiintoa. Perinteisen kaupunkipyörän rinnalle on toivottu jotain uutta ja nykyaikaista, ja sähköpyörä on vastaus juuri tähän.
Sähköpyörät ovat kuitenkin melko kalliita ja jopa tavallisen pyörän sähköistäminen saattaa maksaa satoja euroja. Tällaisia summia ei välttämättä löydy ihan noin vain, mutta hätä ei ole tämän näköinen: hae lainaa ja ajattele sähköpyörän olevan ensisijaisesti investointi. Esimerkiksi työssä käyvälle ihmiselle auton vaihtaminen sähköpyörään saattaa jopa nopeuttaa työmatkaa aamuruuhkassa ja onhan polkupyöräily myös tehokasta liikuntaa arkeen.
Ero tavalliseen pyörään on se, että sähköpyörällä on mahdollista saada avustusta pienestä sähkömoottorista, kun sen laittaa päälle. Muuten pyörä liikkuu perinteiseen tapaan polkemalla. Sähkömoottori onkin tarkoitettu hetkelliseen boostiin esimerkiksi ylämäessä tai pitkällä suoralla tieosuudella. Näin pyöräilijän taakka kevenee ja esimerkiksi työmatkalla ei tarvitse juurikaan hikoilla.
Sähköpyörissä on irrotettava akku, joka kulkee kätevästi mukana esimerkiksi repussa. Akku kannattaa ottaa mukaan aina kun ei pyöräile ja säilyttää sisätiloissa, sillä ulkona se voidaan varastaa tai sitten liian kova paukkupakkanen tärvelee akun. Yhdellä akullisella voi ajaa yleensä 50 kilometrin matkan ja akun lataus kestää yön yli.