Pyöräkilpailuilla on jo pitkä historia. Ensimmäinen pyöräilykilpailu järjestettiin jo vuonna 1868 Ranskassa, jo ennen kuin polkupyörä oli edes vakiintunut nykyisen kaltaiseksi yleiseksi kulkuvälineeksi. Tuosta ensimmäisestä kilpailusta lähtien pyöräkilpailuja on järjestetty kaikilla mahdollisilla matkoilla, ja erilaisissa pyöräilyn alalajeissa. Nykyään pyöräkilpailuja järjestetään niin amatööri- kuin ammattilaistasolla kaikkialla maailmassa. Jo pelkästään olympialaisissa kisataan neljässä eri pyöräilyn kategoriassa: maantiepyöräilyssä, maastopyöräilyssä, ratapyöräilyssä, BMX -pyöräilyssä, sekä niiden lisäksi vielä triathlonissa. Jokainen näistä alakategorioista sisältää vielä eri pituisia matkoja ja eri profiilisia kilpailuja. Eräs pyöräilylaji, joka vielä ei ole rantautunut olympialaisiin, on cyclocross, jossa pyöräillään eri tyyppisissä maastoissa ja ajoittain jopa jalkaudutaan. Jokaisessa pyöräilyn kategoriassa kilpaillaan myös vuosittain MM- ja SM-tasoilla.
Maantiepyöräily ja sen kilpailut
Koska pyöräilyn maailma on niin laaja, käsittelemme tässä vain maantiepyöräilyä, sillä se on ehkäpä ammattilaispyöräilyn parhaiten tunnettu kilpailulaji. Suuri yleisö tuntee varmasti parhaiten joka kesäiset, viikkoja kestävät kilpailut, eli suuret ympäriajot, jotka myös tunnetaan nimellä Grand Tour. Nämä suuret ja pitkät kestävyyskilpailut eivät kuitenkaan ole ainoa todellisuus ammattilaisurheilussa, vaan on olemassa paljon myös yhden päivän kilpailuja, joista osa on saavuttanut legendaarisen statuksen ja joiden voittoja pidetään suurina saavutuksina. Näitä tunnettuja kilpailuja ovat vaikkapa Pariisi-Roubaix Ranskassa, Liege-Bastogne-Liege joka ajetaan Belgiassa sekä Italiassa ajettava Milano-San Remo. Yhden päivän kisat eivät kuitenkaan tarkoita, etteikö pyöräily olisi vaativaa kestävyysurheilua, sillä tuolloinkin kisat kestävät tunteja.
Doping
Pyöräilyyn, kuten niin moneen muuhunkin ammattiurheiluun, liittyy valitettavasti doping. Pyöräilyn maailmassa voi kuulla sanottavan, että ei se ole tyhmä joka käyttää, vaan se joka jää kiinni. Toinen lentävä lause, joka kuului kiinnijääneen entisen ajajan suusta: “doping doesn’t make shit into silver”. Toisin sanoen ollaan sitä mieltä, että kilpailijan menestys ei perustu ainoastaan dopingiin, vaan myös tämän muihin ominaisuuksiin. Kuitenkin dopingista johtuen viime vuosien suuria voittajia on jälkikäteen käyty yliviivaamassa tuloslistoilta, kun nämä ovat jääneet kiinni kielletyistä aineista.