Jokainen pyörä koostuu monista eri osista, joita ovat vähintäänkin pyörän runko, renkaat ja ketju ja rattaat sekä polkimet. Tässä ei tietenkään ole kaikki, sillä ne, mitkä tavallinen ihminen mieltää renkaiksi, eivät ole vain yksi erottamaton pyörän osa. Pyörän renkaat koostuvat kiekoista, joiden ympärillä ovat itse renkaat, eli ilman sisältävä sisäkumi, sekä sitä suojaava ulkokumi. Pyörän runko muodostaa toki pyörän selkärangan, mutta sen ympärillä on myös erilaisia putkiosia, esimerkiksi ohjaustanko ja satulaputki, johon pyörän istuinosa eli satula on kiinnittynyt. Ohjaustankokin useimmiten muodostuu usemmasta osasta, ainakin yhdestä vertikaalisesta ja yhdestä horisontaalisesta osasta, jossa ovat kädensijat.
Vaikka takapyörä on kiinnittynyt runkoon, näin ei ole etupyörän kanssa, vaan etupyörä on kiinnittynyt haarukkaan. Haarukka saattaa olla jousitettu, tai sitten ei. Olennaisin osa pyörän eteenpäin liikkumisessa on toki rataskoneisto, jota pyörittävät polkimet, joka taas pyörittää takapyörää. Polkimiakin voi olla erilaisia, esimerkiksi yksinkertaisia arkikäytön polkimia, tai vaikkapa lukkopolkimia, jotka vaativat omanlaisensa ajokengät. Vaihtoehtoja siis löytyy eri tarpeisiin. Ratasjärjestelmä voi olla yksinkertainen tai monimutkainen, riippuen siitä, onko pyörässä vaihteita vai ei, ja kuinka monta vaihteita on. Jos pyörässä on vaihteita, pyörä tarvitsee myös vaihteiden vaihtajan, joka on oma monimutkainen järjestelmänsä rattaista vaihteiden säätimeen. Pyörä tarvitsee myös useimmiten jarrut. Jarrut voivat olla yksinkertaiset poljinjarrut, jotka toimivat vain käännettäessä polkimia päinvastaiseen suuntaan kun poljetaan, eli taakse päin. Tai sitten jarrut voivat olla käsin säädellyt levyjarrut tai ehkäpä napajarrut. Tässäkin asiassa riittää useita eri vaihtoehtoja.
Eikä tässä vielä kaikki, sillä olemme käyneet läpi vasta täysin pakollisia pyörän osia. Pyörään tulee lain mukaan liittää myös erilaisia heijastimia ja lamppuja. Pyöräilymukavuutta parantavat etenkin syyssäillä lokasuojat. Pyörän funktionaalisuutta voi parantaa myös vaikkapa eteen tai taakse kiinnitettävä kori. Mahdollisuudet pyörän tuunaamiseen ovat siis lähes loputtomat.
Kaupunkipyörä
Kaikkein yleisin pyörä on tavallinen kaupunkipyörä. Toisin kuin muiden mallien pyörät, tavallinen kaupunkipyörä on usein hyvin sukupuolittunut. Jo rungon muodosta selviää, onko malli tarkoitettu naisille vai miehille. Miesten pyörässä rungon poikkitanko on usein korkea ja vaakasuora. Naisten poikkitanko on taas joko vinottainen, joka laskeutuu ohjaustangon päästä satulan päähän, tai jo ohjaustangon päästä jyrkästi laskeutuva. Tapa, jolla pyörän päälle noustaan on myös erilainen. Miehet heittävät useimmiten jalkansa satulan yli, kun taas naiset pikemminkin astuvat pyörän “sisään”. Tämä on eittämättä jäänne konservatiivisemmista ajoista 1800-luvulta, kun pyöriä alettiin kehittää. Pyörät olivat alusta asti suosittuja myös naisten keskuudessa, jolloin tuli tarve kehittää pyöräilyn muoto, joka mahdollisti myös tuolloin naisille lähestulkoon pakollisen hameen käytön pyöräillessä. Tästä jäänteenä nykyisetkin kaupunkipyörät tulevat kahdessa erilaisessa muodossa.
Tavallinen kaupunkipyörä sisältää nykyään sekä tietyn määrän vaihteita, tavallisimmin kahdeksan, että jarrut. Jarrut voivat olla joko käsillä operoitavat tai jalalla poljettavat jalkajarrut. Useimmiten peruspyörässä on molemmat: jalkajarru takapyörälle ja kädellä painettava napajarru etupyörää varten. Kaupunkipyörän ajoasento on korkea. Tämän vuoksi myös kaupunkipyörän satula on usein todella leveä, sillä sen päällä todellakin istutaan kuin istuttaisiin tuolissa. Peruspyörä on myös usein varsin painava, joten paino lisättynä ajoasentoon voi tuoda hyvin raskaan pyöräilykokemuksen sille, joka on tottunut maantiepyörän tai hybridipyörän keveyteen ja ajoasentoon.