Maantiepyörät

Pyöriä on tietenkin erilaisia toisistaan. Pyörän valintaan vaikuttaa tietysti se, kenelle se on tarkoitettu, eli onko kyseessä mies, nainen vai lapsi, sekä se, mikä pyörän käyttötarkoitus on. Toiset pyörät soveltuvat paremmin kaupunkiajoon ja toiset taas maastoajoon. Pyörä, joka on näiden mallien välimuoto eli hybridi, on myös mahdollinen vaihtoehto. Pyörien malli vaihtelee jonkin verran sen mukaan, mikä sen käyttötarkoitus on, eli onko tarkoituksena ajaa kotiin ostokset korissa tai lapsi tarakalla, vai kilpailla ratapyöräilyssä. Se vaikuttaa esimerkiksi siihen, onko ajoasento pysty vai lähestulkoon vaakasuora.

Maantiepyörät on nimensä mukaisesti suunniteltu maantieajoon. Niiden rakenne on kevyt ja renkaat kapeat. Kun ihmiset puhuvat kilpapyöristä, he useimmiten viittaavat käyräsarviseen ja usein lukkopolkimet omaavaan maantiepyörään, jollainen myös usein löytyy kuvista, jotka esittävät peruspyörää. Maantiepyörän ajoasento on hyvin matala, ja sen myötä myös satula on kapea. Niinpä ajaja ei istu niinkään takapuolellaan, vaan istumaluillaan. Maantiepyörä on usein valmistettu hiilikuidusta kevyen painon saavuttamiseksi, eikä siinä useimmiten ole etuhaarukan jousitusta.

Yksi maantiepyörän tai kaupunkipyörän erikoisempi muoto on tandempyörä. Tandempyörä on pyörä, jota kaksi peräkkäin istuvaa ihmistä voivat ajaa yhdessä. Romanttisissa elokuvissa rakastunut pariskunta osoittaa rakkauttaan ajelemalla yhdessä tandempyörällä, mutta tosielämässä tandempyörää useammin käyttävät näkövammaiset, jolloin apukuski voi ohjata, ja näkövammainen voi nauttia pyöräilyn iloista. Tandempyöräily on myös yksi paralympialaisten lajeista.