Oheistarvikkeet ja ajoturvallisuus

Pyörä itsessään on jo aika monimutkainen vekotin, mutta se muuttuu sitä monimutkaisemmaksi. mitä enemmän siihen haluaa lisätä erilaisia osia. Tällä hetkellä Suomen laki vaatii joihinkin tilanteisiin liittyen, että pyörässä on tiettyjä lisäominaisuuksia. Kuitenkin olennaisin lisävaruste, jota jokaisen pyöräilijän tulee ainakin aika ajoin käyttää, on pyörän pumppu. Kuten niin monia muitakin harrastusvälineitä, myös pumppuja on olemassa karvalakkimallista aina vain monimutkaisempiin ja kalliimpiin. Normaali käsikäyttöinen putkilomallinen pumppu kuitenkin lienee tavalliselle pyöräilijälle tarpeeksi. Jos harrastaa pyöräilyä enemmänkin, voi olla mielenkiintoista tietää renkaiden ilmanpaine, ja on olemassa myös käsikäyttöisiä pumppuja, jotka kertovat mittarillaan, kuinka monta baaria renkaiden paine on.

Ajoturvallisuuden apuvälineet

Pyöräily on hauskaa, mutta aina se ei ole turvallista. Sekä arkielämässä että pyöräkilpailuissa ihmisiä kuolee pyöräilyonnettomuuksissa. Paras keino ehkäistä vakavia vammoja on pyöräilykypärä. Pyöräilykypärän käyttö on nykyään selvästi kasvussa, kun se on vähitellen päässyt eroon huonosta imagostaan. Kun vielä 1980-luvulla kypärän käyttö kilpaurheilussa oli oman harkinnan varassa, nykyään jokaisessa pyöräilykilpailussa on pakko käyttää kypärää. Pyöräilyonnettomuuksiin liittyvät tutkimukset osoittavat, että Suomessa vuosina 2015-2017 kuolleista 49 pyöräilijästä, jotka eivät käyttäneet kypärää, noin kolmannes olisi voinut pelastua, jos he vain olisivat käyttäneet kypärää. Kuitenkaan Suomen lainsäädännön mukaan kypärä ei ole pakollinen varuste, kun taas heijastimia ja valoa pyöräilijän on lain mukaan pakko käyttää. Laki sanoo, että pimeään aikaan pyörässä tulee olla jonkinlainen valo, jotta pyöräilijä näkee eteensä ja että muut liikenteessä kulkijat, kuten vaikkapa autoilijat näkevät hänet Suomen pimeissä olosuhteissa. Muita lain mukaan pakollisia turvavarusteita ovat erilaiset heijastimet, joita pyörässä tulee olla näkyvillä sekä sivusuuntiin, että eteen ja taaksepäin. Esimerkiksi pyörän kiekon pinnojen väliin asetettava heijastin ja polkimien heijastimet täyttävät lain asettamat vaatimukset.

Muita pyörän oheistarvikkeita

Elämme turvattomassa maailmassa, joten valitettavasti jokaisessa pyörässä, jonka jättää julkiselle paikalle, kannattaa olla lukko, tai ehkä jopa kaksi. Joissakin pyörissä lukko on rakennettu osaksi pyörää, kun taas toisissa pyörissä lukko voi olla vaikkapa erillinen ketju, jota käyttäjä kantaa mukanaan. Kuitenkaan mikään lukko ei voi antaa täydellistä suojaa todella päättäväiseltä varkaalta, mutta ainakin se estää ne tapaukset, joissa pelkkä tilaisuus tekisi varkaan. Toinen erittäin hyödyllinen lisävaruste kaupunkipyöriin on seisontavarsi, jonka avulla pyörän voi jättää seisomaan. Ilman seisontavartta pyöräilijän täytyy löytää joko pylväs, pyöräteline tai jokin vastaava, mikäli haluaa pyöränsä pysyvän pystyssä. Kolmas etenkin nuorten suosiossa oleva pyörän lisävaruste on tarakka tai ritsa, eli takapyörän päälle kiinnitettävä kuljetusosio, jonka alkuperäinen tarkoitus lienee ollut mahdollisuus kuljettaa tavaraa, mutta jota useimmiten käytetään kaverin kyyditykseen.