Pyöräilyn trendejä ja pyörien valmistajia

Pyörä on edelleen suosittu yleismaailmallinen kulkuväline, ja pyöräily monipuolinen ja globaali harrastus. Kuitenkin ajoittain aina jossain päin maailmaa pyöräily on hetken aikaa erityisen suosittua. Näitä kausia kutsutaan englanninkielisessä maailmassa nimellä “Bike Boom”.

Pyöräilyn trendejä

Aika ajoin pyöräily nousee trendiksi jossain päin maailmaa. Iso-Britanniassa maastopyöräily koki 1990-luvulla hirvittävän suuren suosion aallon, ja jokainen halusi saada oman maastopyörän. Uuden nousun pyöräily koki kansan mielenkiinnon kohteena 2010-luvun alussa, mutta tällä kertaa maantie- ja kaupunkipyöräilyssä, kun brittiläiset ammattipyöräilijät Bradley Wiggins ja Chris Froome menestyivät Lontoon olympialaisissa ja muissa kansainvälisissä kilpailuissa, ja voittivat kumpikin jopa Ranskan ympäriajon.

Pyöräily ei kuitenkaan rajoitu vain läntiseen maailmaan. Vielä 80-luvulla ja sitä ennen Kiina oli hyvinkin tunnettu pyöräilijöistään, ja pyörästä tuli jonkinlainen symboli tasavertaiselle kommunismille. Polkupyörä oli yksi niistä valtion sallimista ja suosimista esineistä, joka jokaisella kansalaisella tuli olla, vaikka todellisuus olikin kaikkea muuta. Yksi kiinalaisten omista pyörämalleista oli nimeltään Lentävä kyyhkynen, jota vuonna 1986 myytiin kolme miljoonaa kappaletta yhdessä vuodessa. Tämä kyyhkynen oli kuitenkin kömpelö ja raskastekoinen, mutta palveli tarkoitusperiään ja mahdollisti työläisen liikkumisen paikasta toiseen urbaanissa ympäristössä. Kuitenkin Deng Xiaopingin talousreformien myötä, ja Kiinan avauduttua ja vaurastuttua 2000-luvun taitteessa tilanne muuttui, ja nykyisin Beijingissä ei valitettavasti enää juurikaan näe pyöräilijöitä.

Pyörävalmistajia

Kaikki tietävät, että parhaat pyörät tulevat Italiasta. Tämä on väite, jolla ei välttämättä ole todellisuuspohjaa, mutta harrastuksista puhuttaessa mielikuvilla on tärkeä osa suosion rakentamisessa. Tunnettuja italialaisia pyöräilymerkkejä ovat muun muassa Bianchi, Colnago, Pinarello ja Olmo. Italialainen Bianchi -pyörä on helppo tunnistaa sille ominaisesta turkoosista väristä, joka koristaa monia sen pyörämalleja. Tällä turkoosilla värillä on jopa oma nimensä, Celeste -nimisen maalin mukaan. Väriä kutsutaan myös bianchinvihreäksi. Bianchi on maailman vanhin yhä toiminnassa oleva yritys, joka valmistaa pyöriä, ja se on perustettu vuonna 1885. Polkupyörien osia, kuten rattaita ja muita osasarjoja valmistaa italialainen Campagnolo. Monella italialaisen pyörän omistajalla on kuitenkin japanilaisen Campagnolon kilpailijan Shimanon osasarjat. Shimano valmistaakin osasarjoja moneen eri tasoiseen pyöräilyyn, mutta huolimatta Shimanon korkeasta laadusta, monet pyöräilysnobit kutsuvat japanilaisia pyörän osia virvelisarjoiksi.

Myös Yhdysvalloissa valmistetaan laadukkaita pyöriä. Jokainen pyöräkaupassa asioinut tuntee yhdysvaltalaisiakin pyörämerkkejä nimeltä: Cannondale, Felt, Trek, Specialized. Nämä pyörät ovat italialaisia pyöriä paremmin tunnettuja hybridimalleistaan. Kuitenkin tulee ottaa huomioon, ovatko pyörät tosiaan yhdysvaltalaisvalmisteisia vai eivät. Esimerkiksi Cannondalen tuotanto on Kaukoidässä, samoin kuin osa Trekin tuotannosta.

Ei kuitenkaan tule halveksia myöskään kotimaisia pyöränvalmistajia ja pyörämerkkejä, jotka vuosi toisensa jälkeen tuottavat oivallisia ja luotettavia pyörämalleja. Yksi tunnetuimmista suomalaisista pyöristä on Jopo, joka 2000-luvun alussa koki jonkinlaisen paluun trendituotteeksi. Hetken aikaa kaupungin trendikkäimmät nuoret ajelivat ainostaan Jopoilla. Nyt tuo trendi on jo hieman laantunut, mutta Jopo pitää yhä pintansa suosittuna kaupunkipyöränä. Muita suomalaisia tunnettuja pyörämerkkejä ovat Nopsa-pyörät, joita tuotetaan Tunturipyörät -nimisen yrityksen lipun alla. Suurin ja ehkäpä tunnetuin kotimainen polkupyörävalmistaja on Helkama, joka on valmistanut pyöriä jo vuodesta 1905. Uudempi, erityisesti hipsterien sukupolvelle pyöränsä suunnannut kotimainen yritys on Pelago, joka tietää, että italialaistyylinen imago on eduksi pyörämaailmassa.