Mielenkiintoisia faktoja trendikkäästä Joposta

Jopo on tällä hetkellä nuorten keskuudessa erityisen suosittu pyörämerkki. Moni vanhempi tuskaileekin, kuinka rahoittaa tämän teinin verrattain kalliin haaveen, ja Jopoja etsitään runsaasti myös käytettyinä. Jopokauppa käy siis kuumana ja näitä pyöriä myös varastetaan melkoisen paljon. Tämä artikkeli pureutuu Jopoon liittyviin mielenkiintoisiin faktoihin, jotka kertovat omaa tarinaansa Joposta ja sen suosiosta. Jos et vielä tiedä, mistä Jopon nimi juontaa juurensa tai millainen alkutaival Jopolla oli, jatka lukemista ja ota selvää!

Jopon nimen tausta

Tiedätkö, mitä Jopo oikeastaan tarkoittaa ja mistä tämä nimi on alunperin tullut? Vastaus on yksinkertainen, sillä Jopo on lyhenne Jokaisen Polkupyörä -sanoista. Kun Jopo-sanan merkitystä miettii, tulee nimestä hieman mieleen toinen legendaarinen merkki, Volkswagen, joka tarkoittaa kansan autoa.

Jopo50-mallilla perinteitä kunnioittaen

Juhlavuotensa kunniaksi Jopon luoja Helkama lanseerasi Jopo50-mallin. Tämän erikoismallin värivalikoima mukailee 1960-luvun alkuperäisiä värejä. Värivalikoimasta löytyy siis ulpukan keltainen Jopo, pihlajan punainen Jopo ja koivunvihreä Jopo. Myös mallin ulkonäkö ja komponentit muistuttavat alkuperäistä 60-luvulla valmistettua Jopoa.

Jopon alkutaival

Jopo syntyi vuonna 1965. Ennen Jopon syntyä polkupyörämalleja oli kolme erilaista: naisten malli, miesten malli ja nuorisopyörämalli. Jopo mullisti tämän ajattelun, sillä se oli suunnattu molemmille sukupuolille ja oli siten unisex-malli, vaikka vuonna 1965 kukaan ei vielä puhunutkaan unisex-tuotteista tai tuntenut koko käsitettä. Jopon voidaankin sanoa olleen aikaansa edellä ja sillä ajamista pidettiinkin 60-luvulla kovin nykyaikaisena valintana.

Pikkuhiljaa Jopo keräsi runsain mitoin suosiota. Noin kaksi vuotta Helkama keskittyi valmistamaan ainoastaan Jopoja, joita valmistettiin ensimmäisen 10 vuoden aallon aikana yli 250 000 kappaletta. Vuonna 1974 Jopon valmistus kuitenkin keskeytettiin, sillä retki- ja maastopyörät alkoivat olla suositumpia kuin yleispyörät.

Säilytä Joposi oikein

Jopo kannattaa säilyttää kuivissa tiloissa tai vähintään katoksen alla. Pihalle luonnon armolle lojumaan jätetty Jopo ruostuu helposti ja on sääli menettää näin upeaa pyörää ruosteelle. Ellei pihaltasi vielä löydy sopivaa pyöräsuojaa, voit rakentaa sellaisen näppärästi byggmax-verkkokaupasta löytämilläsi tuotteilla. Byggmaxilta löytyy myös esimerkiksi erilaisia valmiita katosratkaisuja. Tilaaminen on helppoa ja näppärää ja tuotteet toimitetaan tilaajalle nopeasti. Näin pääset pian liikkeelle Jopon säilytystilojen rakentamisessa.

Jopon uusi tuleminen

Kun vuosituhat vaihtui, päätettiin Helkamalla kokeilla uudelleen Jopon valmistusta. Helkamalla oltiin nimittäin sitä mieltä, että monet nykypyöräilijät osaavat varmasti arvostaa yksinkertaista ja kestävää pyörää. Moderni Jopo muistuttaa ajogeometriansa osalta alkuperäistä Jopoa. Siihen on kuitenkin tehty joitakin muutoksia, jotka parantavat pyörän käytettävyyttä. Putkirunko on näkyvin näistä muutoksista, joita moderni Jopo on käynyt läpi.

Nykyajan Jopot valmistetaan Hangossa, Helkaman tehtaalla. 2007–2010 Jopoja valmistettiin myös Taiwanissa, mutta Jopotuotanto on palautettu tämän jälkeen takaisin Jopon kotimaahan Suomeen. Tämä tuntui olleen hyvä päätös, sillä myyntiluvut nousivat merkittävästi sen jälkeen, kun tuotanto palasi Suomeen.

Nykyisin Jopo on etenkin nuorten keskuudessa suosittu ja trendikäs menopeli. Se on myös erityisen haluttu trendituote. On upeaa, kuinka Jopo on kestänyt aikaa 60-luvulta tähän päivään ja kuinka suomalaiset nykynuoret ovat jälleen ottaneet Jopon omakseen. Jopossa nyt vain on sitä jotakin, joka ajaa suoraan nuorten sydämiin!